Thursday, December 23, 2010

Menu Puasa...

Saja nak citer last Tuesday hari tu aku telah berpuasa ganti.. so memang ler mencabar sbb kawan2 opis yg lain x puasa.. tapi alhamdullilah berjaya bertahan wlpn dalam perut berbunyi-bunyi okestra..
so balik kerja tu memang letih... nasib baik papa ada.. so dengan semangat berkobar-kobar, dia janji utk masakkan menu berbuka petang tuh... Alhamdullilah, senang hidup aku... aku pun lepak-lepak depan tv sambil home chef aku sibuk kat dapur..dlm hati risau gak cmner result die kan...
Sebenarnya laki aku ni berkobar2 sebab die ada beli sos instant tuk buat char kue tiaw... so ni kirenya 1st attempt die tuk masak char kuew tiaw menggunakan sos tersebut..

hasilnya.. tadaaaaaaaa.........................



okeylahhhhh.. :) cmnilah rupa kuew tiaw tuh...kirenya berbakat gak ler suami aku nih..he3.. thanks papa sbb menyenangkan hidup mama hari tuh..love ya' muahhhhh...

Hepi birthday Papa..


Maybe post aku ni lambat tapi who's care kan.. janji aku post gak..
so nak ucapkan Selamat Hari Jadi buat Suami, Sahabat dan Teman sehidup semati aku yg besday dia jatuh pd 14hb Dec.
semoga papa akan sentiasa sihat, panjang umur dan murah rezeki supaya dpt memberi nafkah zahir dan batin kepada kami berempat oppss lima (termasuk yg dlm perut jugak..) :D
Maafkan segala dosa dan perkara2 yg menyakitkan ati papa ye.. dan halalkan makan minum kami..
Kami sayangggg papa..dan kami akan sentiasa berada disamping papa susah dan senang..Aminn.

luvalways : MamaAdamJackLana...

Thursday, November 4, 2010

Melaka Maju 2010

Ha.. ni nak cerita pada 20.10.2010 hari tuh, Melaka telah diishtiharkan sebagai NEGERI MAJU..
bangga tak? bangga kan? aku punyalah bangga.. sbb aku 100% anak buatan Melaka.. :D
sebenarnya tajuk jer lebih..he3..aku nak citer malam Melaka Maju tu..aku tak teruja pn nk g join diorang buat karnival kt stadium Jebat.. malas aku..mesti sesak.. so aku n adik2 aku decide tuk g ke Kolam Air Panas Jasin.. haa..ko ingat Jasin takder kolam Air Panas??.. tempat ko hade..?nan hado... :)
Nak dijadikan cerita, tujuan pegi tu nak mengelakkan orang ramai..sbb bajet mesti ramai org Melaka dok terkinja2 gi Perasmian Melaka Maju tuh sbb nk dapat cabutan bertuah.. so mesti lah lenggang skit kolam tuh kan...
Ni first time gi, so aku n anak2 bertolak dr rumah kt Rim kul 8.00 mlm.. janji jumpa ngan adik beradik aku yang lain kt kolam tuh.. fees tuk org dewasa RM 5.00 dan kanak2 RM 2.00.
Lana free of charges..
Tempat kolam nih takder lah besar sangat... ok-ok lah sbb kat luar die ada kolam biasa yg besar sesuai tuk org dewasa n kanak2 berendam..
Memang oklah kalu nk bawak anak2 g swimming.. saja jer aku g malam sbb kater nk berendam kt kolam air panas takkan nk g petang2 lak kan? aku cuba gak masuk kolam2 die.. tempat ni dia bahagi2 kan kolam air panas ikut suhu yang berbeza... aku try gak masuk..at first mmg panas gila..rendam kan kaki dulu.. pelahan-lahan masukkan badan.. lama-lama okey jer... :) tapi budak2 tak dinasihatkan masuk eh... kesian diorang nanti.... so budak-budak mandi kat kolam biasa jer...
so kalu korang berminat nak gi boleh goggle jer map die... :D Sekian

Tuesday, October 5, 2010

New Obsession...

Lama dah aku xpost apa2 dalam blog nih..lepas raya cm xda mood nk berblog..sbb takda idea..
tapii..aku dah jumpa nk buat aper... lately ni aku aktif membeli buku secara online..
which aku rasa impian aku nk ada small library akan termakbul..(tak sabarnye...ni bakal terjadi dirumah baru yer...)haa..korang tengok jer aku cmni huha..huha..sana sini..tp sebenarnya aku sangat suka membaca ye..sbb tu spek mata aku tebal dr kecik..... dari kecik aku sgt suka membaca..slalu curi2 baca buku cerita sebelum tido atas katil..tu yg buat aku semakin rabun tuh.. and then aku ada byk collection buku kt rumah esp dr john grisham and sidney sheldon dan beberapa penulis yg tak baper femes.. :D tp aku ni msh ditahap beginner k...
ok..back to the story, aku beli the twilight saga series... yuhuuuuuu........... i know..i know..its a bit late..but better late than never khen...? aku beli online di FB.. murah r..satu buku tu RM 30..dan kalu aku beli empat2 buku nih dpt free post...
Secara overallnya cerita nih...f**king great...extraordinary... marvellous....DAMN GOOD.. hehehe.. (sajer jer nk mencarut dlm blog ni..kt rumah tokleh cakap cmni...)
Aku sangat obses selepas membaca ke empat2 buku dia... 1st book twilight..best.... 2nd book.. New Moon..lagi besstttt....3rd book..eclipse..gila best... 4th book..breaking dawn..wauuuuu... mmg impress kt stephenie Meyer..sbb menghasilkan buku vampires yag sangat best..idea dia sgt hebat.. cmner die boleh cerita psl vampires n werewolves with her own idea? sgt ekslusif..sgt berbaloi tuk baca buku2 ni....
Aku ambil masa sebulan lebih gak nk baca keempat2 buku ni..kehulu ke hilir.. aku bwk... tp ye lah nk layan budak2 ni lagi..kadang2 terpaksa curi2 baca...
tapi the last book..breaking dawn only took me 1 and half day to finish it...fuyooo... impress..impress wit myself :D
Aku dah tengok gak movie based on this books..tp frankly said.. mmg tokleh lawan buku die..sbb books more details khen.. dan kalu tengok movie dia.. many parts in the books are missing.. si a bit lost r...
Apa-apa pun aku suggestkan bacalah buku twilight nie..berbaloi2....
(actually aku dh lama buat entry ni..tp aku peram lama2... cm malas nk edit2.. so anggap ler ni post lepas raya hr tu eh.. )






Monday, August 23, 2010

8.08.2010

Aku kehilangan ayah tersayang pada 8.08.2010...
Ayah pergi selepas maghrib..ayah pergi tanpa semua anak2 ada di sisi dia... Ayah pergi dalam kesunyian.. ayah pergi dengan membawa hati yang sedihh.. dan aku hilang separuh dr jiwa aku.. aku redha tapi aku sangat terkilan.
Pada sesape yg sgt close dengan aku pasti tahu yg aku tak rapat dengan ayah aku..infact, kami adik beradik mmg tak rapat dengan arwah... Tapi, walaupun kami tak rapat, tapi ayah sentiasa berada di hatiku. Ayah seorang ayah yang baik, bertanggungjawab. Kami semua sayangkan ayah.
Pemergian ayah buat aku sangat2 terkilan...ayah memang dah sebulan lebih terlantar tak boleh bangun, pakai pampers...dimandikan mak aku..... tiap2 hari aku balik kerja..hati aku mcm di toreh2 bile melihat tubuh kering ayah terbaring tanpa baju dan hanya memakai pampers... tidur di ruang depan.. Selalu kalau aku balik, dia akan tertinjau2 aku dari celah2 dinding... Kadang-kadang bile dia tak tidur..dia akan tanya aku macam2.. "Nahar mana? dah makan belum? ok ke tidak?. Sepatutnya aku yg tanya dia..tapi aku tahu dia cuba nak meredakan kesunyian dia dengan bertanyakan aku macam2..dan aku sebagai anak, buat2 tak faham dengan apa yg die cuba nak buat, aku jawab sepatah-sepatah saja...
SABTU (7.8.2010) Hari sebelum ayah meninggal, aku bertugas di konvo..aku tak tahu napa aku sengaja melambat2 kan waktu balik aku...sepatutnya aku dah habis bertugas tapi aku sambung jalan-jalan..hati aku berat nak balik... Pukul 8 mlm, mak call aku dan minta aku belikan ayah roti jala..sebab ayah taknak makan... aku tak cuba mencari pun, aku tak tahu kat mana aku nak dapatkan roti jala dlm waktu yg mcm tuh..aku belikan ayah sup ayam..dengan harapan dia makan.
Pukul 10 mlm aku sampai rumah. Ayah dah tido. Aku tak tergerak pun nak pergi dan kejutkan ayah masa tuh. Aku cuma tengok dia dari jauh dan minta mak simpankan sup tu. Aku terus balik ke Rim.
AHAD (8.8.2010) Petang tu, adik aku Diana sms beritahu yang ayah sakit mcm hari yg dia admit ke hospital, aku cuma mintak die bersabar..dan tengok2 kan dulu keadaan ayah. Tak terlintas pun di hati aku untuk datang ke rumah mak untuk jenguk ayah. Pukul 7.30 ptg, Diana call aku sambil nangis.. dia nak bawak ayah pergi hospital. Aku cuma mengiyakan ajer..sebab aku rasa ayah sakit mcm hari tuh.. sakit ayah sekejap jer..pujuk hati aku sendiri. Aku masih sempat beri makan kat anak-anak aku..aku tak siap2 kan diorang pun tuk gerak sekali kehospital. Aku masih tak terasa apa-apa time tuh. 7.45 ptg Diana sampai kerumah aku, dia terus ajak aku g hospital.. Dia marah sebab aku masih tak siap lagi..aku pun menjerit pada dia..suh dia bersabar sikit. Lepas tu, apa yang terkeluar kat mulut dia buat aku terduduk "Ayah takda lagi kak zura, takda lagiii.... " Ya Allah..mcm terhimpit dada aku dengar berita nih...aku pandang diana, dia menangis tersedu2...aku macam tak percaya.. aku sedihhh..sedihhhh....Hati aku berkecai-kecai..pedih.. aku terus peluk anak2 aku...
Diana bawa kami kehospital, Mak nampak lemah, pucat.. Kak eda menangis2..Adik aku yang paling kecil, Zatul menangis tersedu2.. Mak Lang adik ayah pun sedang menangis. Betul. Betul. Ayah dah takda. Doktor sahkan ayah meninggal dalam perjalanan ke hospital.
Staf hospital bagi permission kat aku n adik2 masuk untuk tengok jenazah ayah. Bilik tuh sejuk. sesejuk hati aku masa tu. Jenazah ayah terbujur kaku kat katil hospital tuh. Tangan dah dikiamkan. Airmata aku mula2 perlahan turun.. bila jer aku singkap selimut ayah tuk lihat wajah ayah... Ya Allah, ayah betul2 dah takder. Muka arwah pucat... aku cium dahi ayah dan airmata aku turun deras tanpa dapat ditahan2 lagi.
Kehilangan ayah sampai sekarang masih aku terasa. Masih terdengar-dengar dia telefon aku minta aku belikan roti, tanya aku dimana. Ya Allah, berat sungguh dugaan mu. Aku terkilan tak dapat cium tangan ayah sambil memohon maaf pada dia. Aku terkilan aku tak dapat ucapkan terima kasih pada dia kerana membawa aku ke dunia ni. Aku terkilan tak dapat luahkan rasa sayang aku pada dia sepanjang dia terlantar sakit di rumah. Aku terkilan. Apa yang tinggal cuma kenangan ayah bersama kami. Ayah pergi 3 hari sebelum Ramadhan. Saat-saat berbuka dan bersahur bersama2 tahun lepas tak dapat aku lupakan. Aku rindu.. Mak, Kak Liza, Kak Eda dan adik-adik semua rindu.
Terima kasih ayah kerana menjadikan aku seperti aku sekarang. Terima kasih.
Maafkan zura atas segala-galanya. Zura akan selalu doakan ayah. itu jer yang mampu zura balas utk ayah. Zura sayang Ayah. Ayahlah ayah terbaik untuk kami.
Semoga ayah ditempatkan di Kalangan orang-orang beriman. Amin.


Tuesday, June 15, 2010

Alahai anakku sayang....

Wah.. cam over tajuk posting aku kan..ala2 mthali ler kononnya.. he3
bukan apa, cuma nk citer pasal hujung minggu aku yang lepas, aku pergilah memenuhi jemputan kawanku marsha..besday party anak die..
aku pergi wit bb Lana and adikku fara..
Aku pergi time tuh pun dah lambat. Majlis start pukul 3.30 ptg..aku samapai pukul 5 lebih.
ampun yer nyah.. mak lambat..:p Lambat pun sbb g rumah kahwin 3 buah rumah..ha.. bz kan aku hari tuh.. dgn anak2 lagi. sgt letih..
Nak dijadikan cerita otw balik tuh Lana buat perangai..dia menangis jer sepanjang aku drive..dia xnak duduk dgn adik aku..
so aku terpaksa memangku dia sepanjang balik tuh... siap dia menetek skali lak tuh..mak aii..mmg geram betul kat budak nih..


tengok tuh.. melekat kt aku baekkk punya.. :) kalu pak polisi nampak nih harus aku disaman... aku terasa ala-ala britney spears nih..memandu sambil memangku anak...





ha..tengok..ahkak mmg pemandu yg tenang..steady jer gtu.. :p pemandu professional la katakan... tengok tuh..senyummm jer.. ( yerlah pose bebeh..pose....)
sebenarnye bengang gak..gambar2 nih diambil oleh adik aku.. sajer jer suh snap, senang nk tunjuk kat laki aku betapa sengsaranya aku petang tuh.. tu r suh ikut taknak..konon2 party besday tuk gegirl jer..mana ada..apa cer..?? cehhh..
takper demi anak ek..ni kalu encik polis tengok mahu die stimm nih..muahaha...
ampunn pa...

Tuesday, June 1, 2010

Macam-macam ragam...

Lama rasanya tak update apa2 kat blog nih..aku agak sibuk n tak sihat lately.. 2 hari aku MC dan anak2 pun tak berapa okeh...
Dari minggu lepas aku MC, duk kat rumah ngn anak2 kat Rim.. masa nih la aktiviti mengemas dijalankan..walaupun tak sihat.. (batuk + susah nak bernafas-Dr, kata aku kena semput)rimas lak tengok rumah tu berselerak.. so aku paksa budak2 tu mencuci tandas.. sebenarnya lebih pada main air dlm toilet, aku jugak yg menyental toilet tuh..
tapi okeylah kan, at least diorang ada aktiviti yang menyeronokkan - main air.
Gambar ni agak seksi.. terpaksa dicrop..utk tatapan 18 thn keatas.. :p

Lana bukan main seronok kan.. dia nih memang pantang jumpa air.. he3..maybe masa aku ngandungkan die aku suke berendam..haha..ingat lagi masa opis lama aku buat bengkel kat Terengganu..masa tu aku tgh mabuk ngandungkan dia nih..tapi aku bole g berendam kt kolam lama2..my bestfren lia pun ada time tuh..ingat tak lia?? he3 kt Gem Beach Resort best kan..
ngn Kak Erna n kak Syera..memang best la..pagi2 bangun jalan kt tepi pantai..so koollll.. ok enuff..back to the stories..
nak dijadikan citer, Lana telah mengalami infection dikepala dia.. ( ni cakap doktor r..) Di kepala Lana telah ditumbuhi bisul ..dan paling sadis ada bebarapa tempat yg dah dicemari ngn bisul nih..napa lah jadi gini..nak kata main kotor, aku tak pernah pulak bg dia main kt luar ke main tanah ker..tak tahu lah kalau mak aku bagi kot.. :p

okeh ni gambar bisul Lana yg plg besar aku sempat amik..die meragam time aku amik nih.. sakit kan, dats y nak pegang pun die marah.. tengok muka masam die nih..poselah sayanggg..
muka tension kesakitan.. dah lah tu..moody.. dia patahkan pulak spek mata dia yg baru jer aku beli mgu lepas.. mak aii.. sakitnya hati aku..sabar nih..kenangkan die tgh sakit jer..

geram lak.. bukan main susah pilih spek nih..acu2 kat muka die.. last2 patah gtu jer..
apa2 pun takper r..bukan rezeki Lana kot..
but apa2 pun.. aku rasa terubat gak sakit hati aku bila Lana start dah pandai bercakap..
he3 she's almost 1 and 2 months old.. dia dah pandai mintak air.. mintak makan.. sepatah-sepatah.. memang cute.. :) anak sendiri kan saper lagi nak puji..
cuba tengok nih.. tapi video nih terbalik lak..aku x reti nk rotate..sape2 tolong ajar aku eh..
aku dah try banyak kali tuk rotate tp x boleh gak..

video

Weekend ni juga menyaksikan episod aku naik marah ngn anak2 aku.. aku terasa kecewa gak ngn diri aku sebab gagal mengawal perasaan marah.. iskk.. sian pulak pada Adam dan Zachary yang kena lepuk sebab bila aku dengar Lana menangis .. aku assume diorang yang membuli adik diorang nih.. tak adil kan? sbb aku membuta tuli jer menghukum diorang tuh..
lepas nih, aku berjanji ngan diri aku sendiri 'tuk lebih berhati perut next time..
sori ye anak2 mama.. mama janji tak akan teremosi sesangat lepas nih...
okeh.. hanya nih tuk laporan seminggu yang lepas.. aku mmg malas selalu nk update blog nih.. sbb aku xpandai nk buat ayat.. so kalu merapu tuh maafkan lah yer...

The END..


Sunday, May 9, 2010

Riadah, Sagil dan IronMan 2...

Minggu ni memang bizi dengan aktiviti-aktiviti luar.. :) Balik kerja Jumaat petang, aku, Nahar dan anak-anak keluar ke Taman Riadah kat Tangkak..he3 saje jer jalan jauh skit nak amik angin Johor.. padahal kt Jasin pun ada taman yer tak?..
Tapi rasa teruja r...Sebabnya kat taman tu siap ngan equipment tuk exercises cm cycling,treadmill..(w/out power supply k..)cm benda2 nak build muscles..ntah aper2 lagi lah kt situ yg ada kt gym tapi ada kt situ cuma aku tak tahu jer nama nyer.. yelah aku pun bukan nyer g gym pun..so aku pun planning ngn Nahar yg kiteorg akan g situ time cuti..konon nk exercises ler.. :p Ntah bila nak g ntah..
Sabtu pulak, kiteorang g sagil..air terjun Sagil..memang bestt..lama dah x pegi.. last g masa ngandungkan Lana..skang die pun dah setahun..bawak ler, punyalah excited minah tu sampai taknak keluar dari air padahal dah kecut2 tangan yer.. paksa gak dia naik..Adam pun seronok..terjerit-jerit mandi tp paling hampeh Zachary.. penakut.. nampak sgt cm jarang mandi anak aku nih.. x reti nak bersosial sungguh..:p nampak cam samseng, tapi takut air.. lepas mandi, makan..aku grg mee n cucur bilis.. memang best mkn time sejuk2 gitu..perut lak kosong memang tak lunch, kire licin r makanan yg bawak tuh.. air bawak air kotak jer..senang, xpayah bwk cawan. We all lepak kt sana x lama pun dlm 2 jam mcm tu..malas nk lama2 takut budak2 ni selsema lak sebab airnya sangattt sejukk..tapi best sebab tak ramai lak orang hari tuh..nanti boleh repeat balik..
Ahad.. gi tengok IronMan 2.. haha..ni memang dah lama tunggu nk tengok Downey Jr. dlm Ironman suit.. sequel dia ni okeyla.. but 1st movie is better..tapi memang teruja tengok film ni..esp scene dia guna comp. die..sangat2lah high-tech comp die..ada jual kah?..aku pun nak satu..he3..
so kesimpulannya minggu lepas minggu yang sangat padatt aktiviti..memang x lekat rumah..minggu depan kt key el lak..insya-Allah... beriadah ngan kawan2 sbb ada pameran kt ITEX2010 diKL Convention Centre..c u at keyel..perasan tak yg post aku kali ni laju..straight forward takde merapu-rapu..aku takde idea k..keringgg...sekering aku selepas mandi di sagill..hehehe... ok nak letak gambar time kt Sagil.

encik Driver .. sempat posing sblm gerak..



Mrs.Driver wit Lana ready to go..



mama and anak-anak..seyess aku sangat burukk time nih.. :D



Papa and anak-anak..



Adam yang kesejukkan..siann..



Jack yang penakutt..aparaa..







makan time..memang feel habis makan time nih sebab perut kosong and sejukkk..



ok the End..

Monday, May 3, 2010

Gigi...ngeeeee....


muahhhhh... lama tau nk tunggu die ada gg 4 batang nih..
sajer je nak post gambar nih... :D takde benda nk post..

Thursday, April 29, 2010

nak Jugak...hahahaha...

Ok sebab tgk entry kt orang lain pasal masak2..hari ni ahkak nak post entry pasal masak-masak..haa...curlasttt khenn..
Sebenarnya aku memang suka memasak ni cuma masa tidak mengizinkan (alasan gitu..)
yelah..working women cam saya ni sangat lah bizi..bizi ngn keja, ngan anak2.. so sangat ler bertuah kalau aku dapat masak pada hari bekerja..
so menu hari ni aku nak letak 'Mee Basah Spesel' sebab apa spesel..? sebab zura yg masak..muahaha.. enjoy..lalala...anak2 aku kater sedap so maknanye memang r sedap.. bebudak tak reti tipu kan? kan?... :p







ok nak jugak tempel gambar2 sampingan time aku g teman anak aku masuk pertandingan mewarna sempena larian Baton Sukan Malaysia bahagian Jasin..
sumtimes seronok gak g event2 campur masyarakat macam nih tp x best nyer biler ada pulak kejadian yg x best happened time tu... tp tetap nk tepek gambar gak.. sebab dah pose vogue gitu..tak tunjuk2 rugilak kan?











ada lagi gambar actuallynya tapi malas lak nk upload gambar2 banyak2..yelah ni pun bukannyer album gambarkan? so tu ler aktiviti2 yang aku buat sepanjang 2 minggu yang lepas..event mewarna tu pun sebab mak aku yg pakse masuk..yerlah kampung kena ada wakilkan orang..mentang2 mak aku ketua wanita umeno kg tu, Dia leh pakser anak n cucu die lak participate.. Orang kampung laen bizi key tokleh join..
takperlah demi kampungku...
ok dats all..untill fingers meet keyboard again..

Thursday, April 8, 2010

Bla..bla..bla.. mengomel di pagi Jumaat..

Lately banyak benda happen kt aku..rumah black out(keluar duit tuk wiring), ayah masuk hospital sbb aper? kencing manis lagi daa.. then car eksiden which terbang duit aku.. dat time aku jer gaji Nahar lum lg..so have to use my own money and x sempat claim lg..arghh running out money rite now..Then,Anak aku Jack - taknak g sekolah sebab2 yg tak diketahui pada mulanye..dan kes ini paling buat aku stress..hari2 mengadap die manangis2 pagi2..:( letihnyeeeee mentally and physically..
and Finally aku tahu sebabnyer die telah ditumbuk oleh sorang budak perempuan..again..PEREMPUAN..alahai..Siannye anak aku..ngan pompuan pun kalah :p takper maknanye die x suke pukul pompuan gitu..
gud.. tp kelakar pun ada..he3.. perbualan aku ngn die tempohari buat aku rs nak cium2 die jer coz Dia tanya aku balik.." Mama..boleh tak saya pukul dia balik mama?" waaa.. so polite k..nak pukul pun mintak izin :p. mmg sejuk perut mama, Zachary..
Kat opis lagi boring..keja melambak..arahan datang bertubi2..tp ok jer..cuma kadang2 tu bile datang permintaan2 yg luarbiasa.. :) takpe im alrite..finee.. dah keja kan..
But although those things happened wat makes me feel good is seeing my kids,this gula-gula hati saya ni plg buat saya rasa lega and hilang penat ..ala rindu lak kt anak2 aku yg sangat nakal2 tu..at least they still cant judge me as a mom rite..so no one judging..except from Nahar, alah..ignore kan ajer suara2 tu..:p so no complaining from them yet.. tapi kadang2 kesian gak kt budak2 ni..aku rasa aku jarang spend time ngn diorang, macam tak cukup kasih sayang jer..nak curik masa mengajar diorang pun tak sempat.. kesian anak2 aku.. i wish i have an extra time..
bila dah balik kerja tu mmg penat..nak masak, laundry ( i do this 3 times in a weekday,lipat baju (bile rajin and sumtimes aku buat kerahan tenaga involving anak2 aku ler :P)
Aku cam rasa cepat jer masa berlalu..tup tup..anak aku dah setahun, anak2 ku dah sekolah..dan aku makin tua (?)..
aku taknak hilang moment2 macam ni..nak stay mcm ni sampai bila2..sebab aku nak selalu tengok anak2 aku.. nanti kalau diorang dah besar mesti diorang selalu takder kat rumah kan? habis mesti tinggal aku n Nahar kt rumah..argghh boring nyer..(adakah ini bermaksud aku kena buat anak dgn lebih kerap? :)..)
Oh yeah rentetan..cehh rentetan..dari peristiwa2 yg berlaku tu..period aku x menentu.. aku period dua kali dlm sebulan..dan aku panik sebenarnyer.. but im act cool..nak tahu nape sbb bile aku period dua kali.. biasanyer sbb aku pregnant.. PREGNANT???.. until now, aku masih lagi belum membuat ujian2 yg mengesahkan kesahihan citer ini.. will do..tp its maybe becoz im stress..dan kejadian ini dongeng semata-mata.. :p nak jugakk..
Nak membestkan citer ni lagi aku kena selsema, and terasa kahak berkumpul di tekak aku.. g klinik check Dr. and Dr bagi aku ubat selsema..Doktor juga check akunyer tekanan darah..dan sekali lagi rendah..Dr. pun sound aku setiap kali aku check ngn die mesti tekanan aku rendah..adakah aku penat..soalan bodoh apekah itu..of course aku penat..aku datang jumpe die pun time balik kerja.. aku penat yer..tapi aku ok jer..dah immune..anak 3 orang..sape ler yang x penat..kan ibu2 semua..
bila macam ni rasa kagum ngn emak aku oi..kami 7 orang adik beradik..7 orang k..
tp dia steady jer jaga..sampai skang dia jaga anak2 aku pun rileks jer..
thanks mak.. jasamu dikenang..
oklah aku penat nak taip banyak2..ni cuma rintihan dan luahan rasa diriku yg sgt tertekan lately.. nak luahkan kt kawan2 aku bukan jenis yg suka meleser2..(betul ker ayat tu) aku lebih suka pendam jer..kalu aku sedih ker apa ker.. aku simpan sorang2..
huhu..makan dalam tul..tapi dah memang aku camni nak buat camner.. teringat lak lagu ni..

Smile..tho' your heart is aching,
Smile..Even though it's breaking,
When there are clouds in the sky- You'll get by,
If you Smile through your fear and sorrow,
Smile and maybe tomorrow
You'll see the sun come shining through- For you.
Light up your face with gladness,
Hide every trace of sadness,
Altho' a tear may be ever so near,
That's the time you must keep on trying,
Smile- What's the use of crying,
You'll find that life is still worthwhile,
If you just SMILE..

So guys keep on smiling.. :D

Monday, March 22, 2010

Fail Meja..

Entry ni sangat boring..seboring tajuknya..yelah dah baper lama aku x buat fail meja ni and then tup..tup..kena ngadap balik..dah la aku lemah skit nk buat carta2 alir ni..Bukan aper kadang2 ianya byk menguji kesabaran aku kan..dahler aku ni bkn penyabar orangnya :p Ya Allah...azabnyer..
Tadi time briefing psl benda ni lagi lar aku boring..Kalu aku tahu mcm tu nyer boring baik aku duk kt opis jer..
Aku pun heran manusia manalah yg start kan dulu fail meja ni..sgt ler kreatif orgnyer (buekkk..)pasal kerja pun nak buat carta..kreatif sangatlah tu..
Kan senang kalau buat jer senarai tugas.. buat jer bentuk cam time table tu pun dah ok..ni siap nk ada carta alir..kadang2 geram jugak benda2 macam ni...
banyak lagi benda aku nak setelkan..(tp sempat lak berblog ni..he3..)
oklah apa2 pun aku kena gak buat..sakit hati pun tetap kena buat.. lagi pun aku dah dpt softcopy file meja kt kawan aku..he3 senangnyer hidupp..yuhhhuuu
so wish me luck k mencopy kerja2 org ha2..igt time skool jer buat benda2 cm ni..dah kerja pun ada gakk hampehhhhh..

Thursday, March 11, 2010

Mari membaca..




haa..akhirnya aku dapat menghabiskan bahan bacaan aku dengan jayanya..2 siri kat atas tu ambil masa 2 bulan tuk aku habiskan baca buku2 ni..time baca lak time nk tido, baru boleh ngadap..mana nak habis kan? banyak sgt gangguan kalu nk baca time weekend..kalu x diganggu oleh anak2..diganggu oleh bapaknyer..sian kt aku :p
oklah, best jugak cite ni..aku baca pun sbb aku tgk movie die..pastu kebetulan g rumah Kak Liza bulan 1 hari tu, dia ada collection series citer ni..aku pn pinjam ler..
mula hajat dihati nk pinjam semua tp pk balik dah tahu dah yg aku akan terlajak tempoh mcm ni.. so pinjam lah 2 siri ni jer.. overall story die best tp rs cam x sabar jer..nk smbg siri yg lain..tp bila baca buku ni terbayang gak perangai aku..suke beli benda yg kegunaan die rasanya x penting pun..tp sbb hati aku gatal nak beli gak, aku selalu turutkan.. tu yg sometimes bila beli barang , kadang2 aku sorokkan dulu..dah bape lama br keluarkan.. bukan apa Nahar akan selalu bising kat aku pasal ni.. sbb sometimes bile aku beli baju contohnya..kalu aku x suka, aku akan pakai sekali lepas tu..lansung aku biarkan jer kt dalam almari..haa Nahar selalu sindir..simpan nak bagi anak ker..ha..berdesing telinga aku..tp salah aku jugak kan..
Lagi satu pasal brand..mmg aku sgt particular (?) psl brand ni..bukan maknanya aku pandang rendah barang2 xder brand ni yer..aku ni yang msh lg berpikiran konservatif bile bab brand ni, tahan lama lah, berkualitilah..padahal aku sendiri yg tak boleh nk berubah..'Kepuasan membeli' org kate..(tapi nape aku x puas2 haa?) ni pun dah byk beralah mengikut situasi dan bajet yg sedia ada..tapi barang mcm baju2 duk rumah anak aku, aku bole tolerate lg..(bole??..) tp kalu baju2 jalan..aku cm dah terbiasa ngn zaman bujang2 aku dulu..tlglah berubah yer cik puan..bajet terlebey suda..
Kesimpulannya baca buku ni tak buat aku INSAF pun.. :)) Kalu ada pun time baca buku ni jer..pastu aku terlupa sudah..Lagipun, aku takler over mcm si Becky (minah dlm story ni) ni..boleh control lg kot..kunun..
Dah jadi mak orang ni dah x boleh selfish cm dulu..dah kena control blanja ..bajet kena bahagi2 kan brg rumah, pampers, susu, baju..bil2 lain cm keta, rumah, bil air, elektrik..haa kau..byk benda nk cover, nasib baik ada laki kannn..
Next time singgah rumah kak Liza nk pinjam siri seterusnya.. diorg kater smpi si Becky ni ada baby khenn..mesti syokk.. aku nk tgk gak si Becky ni gile beli baju anak die ke tak..ada tak mcm aku..wakaka.. mesti punyalah...samalah kita..he3..

Monday, March 8, 2010

dah setahun da..HEPI BIRTHDAY sayang....

Hari ni setahun genap anak aku Alana Zahra ada di dunia ni.. terharu pun ada..sebab rasanya cam sekejap jer masa tu berlalu n aku pun macam baru jer bersalin tup..tup Lana dah setahun..aww..rasa cm x caya jer..skang pun die mcm nmpk dah independent sesgt..kalu kt rumah tu keluar masuk bilik..buat hal die sendiri jer..aikk cam dah besar jer anak dara aku sorang ni..baru setahun tu kalu dah 5 tahun..dah sekolah ker? mesti die buat cm x kenal jer aku ni kan? he3..teremosi pulak..
Well dlm rumah tu mmg lar lelaki mendominasikan kawasan tu..aku pn naik takut tgk anak2 aku kalu memain kn ganas2 gtu..ish..ish..sian Lana sumtimes kena buli ngn Abang2 nyer..tp kool jer minah tu..kirenya die adapt ngn abg2 die..abg die main patung2 ultraman tu die join gak..seram gak aku takut die terpengaruh..tp lately...wlpn si Lana ni nmpk ganas die tetap feel gegirl..haa..slh satu tabiat,Die pantang jumpa beg..die akan ltk kt lengan mcm bwk handbag..so cute..cm die tahu2 jer.. she needs a bag..ha bagus2 die pn cm aku suker handbag..die pn suker sgt ngn wallet aku..ha tu pantang die jumpe mesti die belek..kehulu hilir bwk wallet aku tu..kalu aku amik mesti die ngamuk..:)
then satu lg, die pun suke ngn hairband2 yg colourful2..kalu die jumpe mesti die ltk kt rambut die.. tp rambut takder lak..he3..
Skang ni plg ketara die sgt suke membebel (haa..mak aku kater mmg waris aku betul..sbb aku kn suke bebel..)
Die dh pandai ckp nak( mostly bile die nmpk org makan)..Nanak (Taknak), cat..(kalu die nmpk kucing kt rumah mak aku..), book..(kalu aku tgh baca..) tu ler antara yg ketara..yg kerap..pa..ma..(kalu die nmpk aku n nahar tp slalu tertukarlah panggilan tu..) so sweettt..aku rs mmg die ni cepat skit bercakap berbanding abg2 die yg lambat bercakap..
Lagi satu die kalu makan sgt gegirl..die pegang biskut ke kuih ker die akan pegang dgn sopan skali..smbil mengigit2 manja :P ( i means skit2 gigit r tu..) aku kategorikn sbg makan sopan..ala2 gadis melayu terakhir..wahh..mmg impress tul ngn anak dara aku sorang ni..
Klu nk citer mmg banyak lagi tabiat2 die yg aku suke..tp banyak n aku letih nk taip..alasan sbnrnye sbb dh nk pukul 2 ptg..time to work..
nway..inilah citer anak gadis saya..gula hati saya..faveret girl saya..
Selamat hari Jadi sayang..mama will always love u..
u'll still be my favourite girl always..i'll be the biggers fan of ur life..

Wednesday, February 17, 2010

First Time..

There's always a first time for everything..cehh poat aku curlast gtu.. igt tak lg first time kite beli makanan kt fast food..haa..berdebar2 kan..yelah dlm kepala puas pk nk makan ape..nk sebut pun kena buat2 cm reti je.. buat2 cm dah pernah makan..he3.
tu pasal order makan kalu first time g interview keja..seram sejukk gtu..
aku bukan aper dah jadik mak ni kan benda yg paling kite seronok tgk perkembangan anak2 kita kan dari merangkak berjalan..dari berjalan merangkak..first word dia..
aku nk letak gambar2 lana yg baru jer aku amik mgu lepas..1st..her first hair tied..:)ha buat julung2 kalinyer rambut die telah diikat dgn kiutnyer oleh aku :P..
nak tgk tak? nk tgk?..nah..



haa..ok tak? ok nextttt..gambar die tgk tvlak..her fave show..barney n frens..kalau tegur die time ni..sumpahhh die mmg buat bodo jer..mmg akan tensen jap sbb die takkan layan sesape time nie..





haa..aku nk upload skali video die terhegeh pki bag n jam..jalan marata2 kt bilik tp nti lah yer..sbb aku nk kejar masa nk g makn..lapar.. :)
Hari ni gak first time dalam masa 11 bulan aku tak pernah..diulangi..TAK PERNAH..tidur berenggang dgn die..hari ni akan mencipta sejarah sbb aku akan berpisah dgn gulahati aku ni selama 10 hari..waaaa..boleh gile aku..rindunya mama kt bn nti..sedeyyy lah..tp member2 yg g ni pun semua tinggal anak2 yg kecik2..so ader gak yg memahami..tp diorg x breastfeed cm aku..waaa..ni lg buat aku sedeyyy..
takperlah demi keja aku terpaksalah berkorban..tpi ok gak sbb boipren aku aka en. AsrUL Nahar aka lakiii aku nk dtg jenguk weekend ni..yahuuu..sayangggggg papa....
oklah nti sambung lagi..
Bestkn tgk anak membesar..esp 4 me anak perempuan..bagi aku lar..sbb bile anak pompuan ni besar dah kawin die akan jd hak org lain..:( so masa2 nilah masa utk bermanja2 ngn die..nti dah cmpur ngn hormon2 pembesaran lagi..it will be hard to understand her..so guys out there jangan jelesss k tgk gulahati saya..coz she's mine..ALL MINE.. :)

Sunday, February 7, 2010

Isnin..pagi yg marah..bukan merah k..

ha..pagi-pagi aku dh rasa angin..marah..geramm..adaker patut manager opis aku ni tak kasi aku n kwn opis aku ni g induksi..die x ckp kt aku depan2 tp die ckp kt PA die merangkap kwn aku gak..pehal?? pastu die panggil aku tanya aku nk g ke tak..of course lah aku nk g kn? soklan bodo r..pastu die kter die lepaskan aku g tp budak lg sorang tu budak PAP kt opis ku ni die x kc g atas alasan die baru lagi..aku dh lama..n lg satu die sebut yg opis kosong..takde orang..aku ngn selambanya balas kater ade satu staf bersalin tu akan naik keja..n sorang lg kerani tu bole buat keja2 budak PAP ni..
yang aku tak paham nape die xnak lepaskn kiteorg g induksi..aku rs kalu prof dpt surat ni pun die lepaskan aje kiteorg ishh..aperlah pmpuan ni..sengal..saje nk spoilt kn mood aku..dah ler aku cm tensen dpt mcm2 arahan suh buat repot lah..buku vot lh payment lah..wahhh..main order jer..ni plg aku nyampah og nk sekat2 reaki org lain ni..pantanggg aku...ishhh nsb baik lah pagi2 semayang subuh aku dh doa..jauhkn perasaan hasad dengki semua..brdendam..so aku marah smpi sini jerlah..aku maafkn ko..nway aku dpt g pun..yahooooo....x sabar nk sah jawatan..doakan saya ye..

Tuesday, February 2, 2010

saya budak baru nak belajar attach video..

video
nak try post video ni..tgh blajar k..ni bb tgh blajar how to clap k

Wednesday, January 27, 2010

tudung..tudung..

Sejak penampilan diri ni berubah..matlamat aku mengumpul tudung2 utk g keja..he3.. aku mmg gila kumpul tudung skang mcm x cukup jer koleksi2 tudung yg matching ngn baju..tp leceh r susah nk cari tudung yg sesuai..kalu plain aku booking kt opismate aku jer..tp kalu nk corak2 kena la cr kt tmpt yg ekslusif (kena ke?). Semalam oleh kerana tuntutan tudung yg x byk lg aku telah mengeluarkn duit tuk beli tudung deZahra..wahh..mmg saja jer nk mengeringkn duit yg sedia kering ni.. meh aku tunjuk tudung yg aku beli..he3

tada... lawa tak? x lawa pn ckp lawa k..

Tuesday, January 26, 2010

still puzzling..

wah lama x post..aku xder masa nk menelek blog ni sampailah smlm mak aku kena admitted ke wad suspect sakit jantunggg...waa..aku n kakak2 ku rasa terperanjat..since she look just fine lately..tiba2 jer sakit..sian kt aku n anak2 takder tempat mengadu nasib.. :( yelah selama ni die jaga anak2 aku kn.. so the whole week ni aku sendiri kena pick up anak dr skool..soooo letihhh..
barulah rasa kehilangan die.. mak cepatlah sembuh yer..we miss u..
kt opis lak hati aku membara jer ngn beruk sekor tu..wahh dah ler bagi aku markah SKT teruk pastu buat2 muke inesen jer gtu..tension jer tgk muka die..tp takper aku kool kan.. kool babe..aku x kesah..markah ko tu takkan menjatuhkan aku..sbb aku dah janji ngn diri aku awal2 lagi..i will work hard..and play hard k.. so go to the H u..
puas hati aku..he3..kool zura kool.. :P
ahh enuff psl makhluk tu..buat penat jer tulis psl die..blog ni pasal aku bkn pasal die.. letihh noo...cukuplah ngutuk..astaghfirullah..mengucapp k..

Wednesday, January 6, 2010

permulaan yg kurang ok..

wah..baru jer msk tahun baru opis ni dah mcm2 citer yg x best.. aku agak boring gak dgn kerenah2 mcm ni, pergaduhan opis mate ni..malas nk campur tp tup..tup..aku pn mcm terbabit sama.. ingatkan tahun baru ni nk start hubungan yg baru..attitude yg baru..semua yg baru lah... tu lah kater org kerana mulut hubungan binasa kn?? betul ker peribahasa aku tu? he3..hentam jer lah janji aku suke..wakaka..
eh aku perasan aku post blog aku mesti aku x attach aper2 kn cm gambar ker video ker..ok next time aku akan rajin upload gambar.. dahlah aku nk sambung buat keja.. hopefully situasi akan lebih baik lepas ni... kalu x mesti aku tensionnn...
ok sampai ni dulu..next time i post sumting tuk tatapan mata korang lak yer..he3..

Monday, January 4, 2010

its a brand new day..

tahun 2009 dah berlalu..mcm2 happen sepanjang tahun tu n mcm2 dugaan mcm2 perkara yang byk mengajar aku erti sabar..maaf... tp aku bukan org yg memaafkan dan lupa yer..i forgive but i never forget..tp bukan aku berdendam cuma aku beringat supaya aku x lupe perkara yg jadi pd aku.. tahun 2009 juga tahun yg byk menguji hubungan aku n suami.. yelah rumahtangga mana tak dilanda badai kn? but we survived..
tahun 2010 pulak aku dah mula azam baru..nak jd ibu yang semakin baikk..sebelum ni baik gak tp nk jd lebih terbaik tuk anak2 aku..kurangkan tgk tv..lebihkan melayan anak2.. esp coz diorang dah msk skool tahun ni.. nak jadi isteri yang baik dan solehah..nak bertimbangrasa..dengar cakap suami..aku akan cuba yang terbaik utk suami n anak-anak..coz i love them so much.
Sebagai pekerja ehem..ehemm..aku nak jadi pekerja yg lebih efisien..rajin..bertanggungjawab..
kurangkan ber-fb..(alamak boleh ker..) kurangkan yer.. aku nk tingkatkan usaha aku ... caiyok..caiyok to myself..
ha..aku plk dah niat utk menutup aurat rambut2 ku ini utk tahun 2010.. its a new start, new beginning 4 me.. insya-Allah.. aku nk sentiasa lengkapkn diri dgn solat 5 waktu yg wajib.. insya-Allah.. menunaikan tanggungjawab aku pd Allah.. tanggungjwb yg selama ni selalu aku abaikan.. ini azam aku utk tahun 2010..memperbaiki diri aku... menjadi manusia, isteri dan ibu yang solehah dan lebih bertanggungjawab... tegurlah aku sekiranya aku tersilap...sbb dari situ aku dapat belajar dan lebih berhati-hati dlm membuat keputusan dan tindakan...
Ya Allah..ko bimbinglah hambamu ini kejalan benar..dan jgnlah tinggalkan diriku ini... tanpa bimbingan darimu ya Allah aku mudah tersasar dr jalanmu..amin..
utk papa..mama janji akan jd yg terbaik dan sentiasa menyokong dan membantu papa.. bimbinglah isterimu ini..
utk anak2 mama.. mama akan berubah dan lebih bertanggungjawab..berusaha menjadi ibu yg lebih baik utk kamu semua....
semoga tahun 2010 akan lebih manis dan membawa kejayaan pd kami sekeluarga..